Woningmarkt komt in een rustiger vaarwater

10-04-2015

 

De Nederlandse woningmarkt komt in 2015 in een rustiger vaarwater. Het aantal verkopen neemt toe, de prijzen stabiliseren en stijgen nauwelijks meer. In de totale bestaande koopwoningmarkt werden naar schatting 38.800 transacties geregistreerd.

 

De verkoopprijs is in het 1ste kwartaal 2015 gestegen met 0,1% in vergeling met een kwartaal eerder. De prijs van de gemiddeld verkochte woning ligt met 211.000 euro nog bijna 14% onder het niveau bij de start van de crisis, maar wel 5% hoger dan op het dieptepunt. Wel worden huizen en appartementen sneller verkocht. Gemiddeld staan woningen 4 maanden te koop. Dit was vorig jaar nog 5 maanden.

 

Zorgelijk is het aanbod van woningen dat 3 jaar of langer te koop staat. Dit aanbod blijft nog steeds toenemen. Ongeveer 20% van de woningen staat al 3 jaar of langer te koop, dit is 1 op de 5 woningen. Hierin is een tweedeling te zien. Enerzijds zijn er een aantal grote steden waar de woningen als warme broodjes over de toonbank gaan, aan de andere kant zijn er regio’s die sterk achterblijven.