Waar moet je op letten bij de aankoop van een huis

30-03-2015

De ING bank heeft 5 belangrijke tips voor huizenkopers op een rijtje gezet.

 

Tip 1: Zorg ervoor dat je vooraf weet hoeveel je kunt en zou willen betalen.

Wat is het maximale bedrag dat je kunt lenen voor je hypotheek, en wat is het maandbedrag dat daar bij hoort. Op die manier voorkom je dat je lekker wordt gemaakt voor een woning die je niet kunt betalen.

 

Tip 2: Plan je bezichtigingen slim

Probeer zoveel mogelijk uit een Open Huizen Dag halen? Plan je route slim. Neem vooraf een kijkje in het aanbod op Funda om te zien welke huizen meedoen aan de Open Huizen Dag. Kies de woningen die voldoen aan jouw eisen en maak een lijst van favoriete woningen.  Stel vooraf je wensenlijst met je partner af.

 

Tip 3: Weet waar je op moet letten

Als je je ideale huis hebt gevonden is dat natuurlijk fijn. Maar probeer de roze bril af te zetten en kijk ook goed naar overige zaken zoals de omgeving, de ontwikkelingsplannen in de buurt. Tevens is het altijd verstandig om een bouwtechnische keuring uit te laten voeren. Dit voorkomt verrassingen achteraf.

 

Tip 4: Weet hoe je moet onderhandelen

Is de vraagprijs de bodemprijs of is er ruimte om te onderhandelen? Wat is een goed openingsbod, en hoe is je strategie. Wij adviseren om een aankoopmakelaar mee te nemen en hem het biedingsproces te laten begeleiden. Zo voorkom je dat je emoties met je aan de haal gaan. Bepaal wel altijd vooraf je maximale bod. In de koopakte wordt tevens bepaald wat er aan roerende zaken achterblijft.

 

Tip 5: De hypotheek

Nadat het koopcontract is getekend is het belangrijk om de hypotheek rond te krijgen voor de termijn van de ontbindende voorwaarden verloopt. Bedenk wat je belangrijk vindt aan een hypotheek, bijvoorbeeld de rentevastperiode en de flexibiliteit van voorwaarden.

Samen met je hypotheekadviseur bespreek je je hypotheekwensen op basis waarvan een persoonlijk advies en offerte worden opgesteld. Je hypotheekadvies is voor nu maar ook van toepassing voor je toekomst. Beide situaties worden uitgebreid met je besproken. Ben je tevreden? Dan wordt de hypotheekaanvraag ingediend.