Executieverkoop woning tot 40 procent onder de marktwaarde

10-02-2015

De woningopbrengst bij verkoop op een executieveilingen in Nederland ligt gemiddeld 34 procent onder de marktprijs (gemiddeld 58.000 euro). Dat blijkt uit een analyse van ruim 3.000 gedwongen verkopen in de periode tussen 2006-2011 door de Tilburgse hoogleraar vastgoedeconomie Dirk Brounen en strategisch adviseur Martijn de Jong-Tennekes van Meso Onderzoek is uitgevoerd op basis van cijfers van de Nationale Hypotheek Garantie.

In 2011 steeg het kortingspercentage zelfs tot boven de 40 procent. ‘Woningbezitters blijven hierdoor met een veel grotere restschuld zitten dan nodig is’, aldus Brounen.

 

In ruim 1.000 van de onderzochte gevallen ging het om executieveilingen, waarbij woningbezitters bij betalingsachterstand door de bank gedwongen zijn hun woning te verkopen via een veiling. De rest van de woningen werd vrijwillig in de onderhandse verkoop via een makelaar verkocht. Op basis van woningkenmerken, zoals het aantal vierkante meters, onderhoud, regio en verkoopmoment, stelden de onderzoekers een marktprijs vast. Deze vergeleken ze met de uiteindelijke veilingprijs.

 

De gemiddelde prijskorting van 34 procent op executieveilingen is volgens De Jong-Tennekes te hoog. De veilingopbrengst van woningen in de Verenigde Staten ligt bijvoorbeeld minder dan 25 procent onder de marktprijs. Bovendien ligt de Nederlandse prijskorting fors boven de 15 procent waardeverlies waar banken mee rekenen bij het verstrekken van een hypotheek (de executiewaarde ligt op 85 procent van de aankoopprijs). ‘In vier jaar is er te weinig gedaan om de disfunctionerende executieveilingen in Nederland aan te pakken, terwijl de oplossing onder handbereik ligt. Dat is onbegrijpelijk en onnodig’, meent Brounen.

 

Als oplossing stellen de onderzoekers voor de veilingen te professionaliseren. Zo zou de informatie over de aangeboden woning ruimschoots en vrij aanwezig moeten zijn. Daarnaast zouden de executieveilingen voornamelijk via internet moeten verlopen en open zijn voor particuliere kopers. De woningbezitter is ook gebaat bij een onderhandse verkoop in plaats van een executieveiling: het prijsverschil is in dat geval zo'n 20 procent van de hoofdsom. Nu belanden in Nederland jaarlijks ruim 2.500 woningen op een executieveiling, terwijl een onderhandse verkoop de kans op een grote restschuld had kunnen voorkomen.

 

Bron: vastgoedmarkt