Boedel achterlaten bij verkoop van de woning

Wanneer u een woning verkoopt, dan dient deze bij de overdracht leeg en bezemschoon opgeleverd te worden aan de nieuwe eigenaar. Indien u hier vooraf geen afspraken over maakt, hoe goed bedoeld ook, dan behoort dit tot het algemeen gebruik. Veelal is het een hele opgave om dit te realiseren, u wilt vaak een nieuwe start maken op een andere locatie, vaak met nieuwe spullen, u oude spullen blijven dan nog staan en moeten afgevoerd worden. De vraag die dan snel opkomt is, waar laat ik de spullen of kan ik mijn boedel niet gewoon achterlaten in de woning? 

Wanneer zijn spullen roerend?
Roerende zaken zijn in principe alle zaken die niet vastgemaakt zitten aan het huis. Je kunt deze dus zonder gebruik van gereedschap optillen en weghalen. Zo behoort ook vloerbedekking die los ligt tot de roerende zaken, je kunt het immers meenemen naar de nieuwe woning en er een kleinere kamer mee bedekken. Uiteraard zijn er uitzonderingen die de regel bevestiging. Zo is het uiteraard niet toegestaan om dakpannen mee te nemen, ook al liggen deze los. Dit komt omdat zonder dakpannen het huis niet echt te gebruiken is. 

Als je niets afspreekt 
Als je niets afspreekt over de roerende zaken, dan weet je ook niet wat er achter blijft en wat er weggaat.  Je gaat er vanuit dat alleen de roerende zaken achtergelaten worden, maar niet iedereen weet exact wat roerend is, met als gevolg dat de verkoper een hoop rommel achterlaat. Dit levert onwenselijke en vervelende situaties op tijdens de overdracht van de woning. 

Hoe regelen wij het dan wel?
Tijdens de onderhandelingen spreken wij duidelijk af wat wel en wat niet overgenomen wordt. In principe spreken we altijd af dat het huis "leeg" wordt opgeleverd. Dus geen huurders, bewoners of huisdieren en ook geen roerende zaken. Dit staat overigens standaard in onze koopakte. Om discussie te vermijden stellen wij een lijst van zaken op.

Enkele concrete voorbeelden
In de omgeving van Oss hebben wij een woning gekocht uit een nalatenschap. Uiteraard hebben wij afgesproken dat de erfgenamen alle persoonlijke zaken uit de woning mee konden nemen, tevens hebben zij nog enkele weken de tijd gehad om een aantal erfstukken onder de erfgenamen te verdelen. De resterende zaken hebben wij door de kringloopwinkel laten ophalen.

In Zoetermeer was er een jong stel dat is gaan emigreren. Zij wilden een nieuwe toekomst gaan opbouwen in Australie, hij had al een baan gevonden met een gemeubileerd appartement. Het appartement hebben wij destijds aangekocht om te gaan verhuren. In dit geval hebben wij tevens het meubilair overgekocht en het appartement gemeubileerd verhuurd.

 


 

Vrijblijvend bod

Uw adres:
Te verkopen woning: